Tvätta håret med äkta hårdtvål

Tvätta håret med äkta hårdtvål

Att tvätta håret med en hård hårtvål

 

Alla våra tvålar är hantverksmässigt tillverkad hårdtvålar. 

 

Tvål på en tvålpåse

 

Många frågar, går det faktiskt att tvätta håret med en tvål, blir det inte trassligt men faktum är att äkta hantverkstvål kan göra både hår och hud friskare när du använder den på rätt sätt - dessutom är det miljövänligt och billigt! I den här Guiden går vi igenom hur du tvättar håret med äkta hantverkstvål.

 

 1. Blöt håret som vanligt

 2. Gnugga tvålen mot hårbotten/hårrötterna och massera upp ett lödder. Massera hårbotten noga med löddret och skölj sedan ur noggrant. Upprepa gärna en gång till.

 3.  Avsluta med Surskölj. (blogginlägg kommer inom kort om hur du kan göra din egen surskölj och hur du använder surskölj till håret)

Sursköljen sluter alltså hårets ytskikt och avlägsna eventuella tvålrester. Det gör håret lent och glansigt! (Lite som ett balsam men helt naturligt)

 

Förvara din tvål på en luffakudde så tvålen får torka upp ordentligt mellan gångerna, det här gör att tvålen håller mycket längre.

 

bild av en hårdtvål som vilat på en luffakudde

 

Tips! Har du långt hår behöver vi faktiskt inte tvätta hårlängderna och topparna med tvål utan behöver kanske istället tänka på att skydda med något extra vid tvätt. Vi rekommenderar vår Cleansing Oil, ta en pump och fördela i torrt hår innan tvätt, fördela över längderna och topparna. På det här sättet får håret ett extra skyddande ”lager” och tvålen jobbar inte direkt på håret. Trots att tvålen är väldigt mild och återfettande är det bra att skydda hårtopparna eftersom de är väldigt känsliga och ofta porösa.

Tvätta håret som vanligt och du skyddar dina toppar från tvätt, vilket resulterar i välvårdade toppar.

 

bild av cleansing oil som går att använda i håret

 

Alla våra tvålar passar både till hår, kropps och handtvätt. Du behöver bara välja ut din favorit!Fördelar med att tvätta håret med riktig tvål

 

  • Återfuktar och återfettar naturligt. Många vanliga schampon innehåller syntetiska sulfater som lätt torkar ut både hår och hårbotten. När du istället tvättar med förtvålade oljor i en tvål får du både naturligt glycerin som återfuktar samt ett mjukare lödder som inte inte tvättar lika rent och då inte blir lika torrt. Vi behöver verkligen inte starka tensider för att få håret att både se och kännas rent. Med vanliga schampon rubbar vi ofta hudens och hårets egna skyddsbarriärer.
  • Balanserar hårbotten. Många har idag problem med kliande och torr hårbotten, kanske även med mjäll eller så pass torr så det upplevs som mjäll. Många som byter ut sitt vanliga schampo mot en hårtvål, blir av med dessa problem och balanserar sin hårbotten eftersom man låter en del av hårets naturliga fetter vara kvar.
  • Praktisk att ta med. En tvål väger väldigt lite och får enkelt plats i necessären, våra tvålar förpackas i aluminiumdosa som på samma gång kan med fördel användas som tvålkopp.
  • Miljövänligt. En tvål innehåller inget onödigt vatten, inga onödiga tillsatser som kan påverka djurliv eller naturen negativt och inte heller några hälsoskadliga ämnen, naturen älskar hårdtvål!
  • Skippa plasten. Tvålar behöver inte packas i plast och på det sätter slipper vi en stor del av onödigt plast!

 

Ett annat hårtips vi rekommenderar är bortsmetoden, den går ut på att borsta helst 100 tag varje dag i torrt hår.

 

bild av en kvinna när hon borstar håret

 

Borsta även håret innan du tvättar håret.

Under övergångsperioden kan du uppleva att håret överproducerar sebum och genom att borsta håret får du i gång blodcirkulationen och du får även borstat ut sebumet i längderna vilket hjälper till att smörja håret naturligt och ger otroligt fin glans. Genom att borsta mycket skapar du en god hårbottensmiljö. Borsta också gärna ordentligt på kvällen så hinner stråna absorbera fettet under natten. 

Vi rekommenderar alltså att du helst tvättar håret på morgonen.

 

Övergångsperioden:

Om du tidigare använt dig av ”vanliga” schampon som innehåller SLS (en stark tensid) eller hårprodukter med t. ex silikoner kan övergångsperioden kännas av mer.
Är ditt hår skadat t. ex av färg/blondering kommer kanske håret kännas lite mer fett i allt från ett par veckor till en månad. Men misströsta inte, det finns en del naturliga detox kurer du kan prova för ditt hår för att försnabba övergångsperioden. 
Det du också behöver tänka på med hårdtvål är att du kanske behöver bearbeta mer genom massage jämfört med ett ”vanligt” schampo som rengör på kemisk väg.

 

bild av en hårdtvål

 

Detoxa håret med rasullera:

Gör gärna en inpackning med Rasullera innan du börjar använda tvål till hårtvätt. Rester av gamla hårprodukter rensas ur och håret görs redo för mer naturlig hårtvätt. Rasullera-detox minskar även risken för fett och stripigt hår under övergångsperioden. Du hittar rasullera i utvalda butiker och webshopar. 

 

Genom min egen erfarenhet och respons från andra som lyckats med hårtvål tycker man håret mår så mycket bättre och att de har mycket mindre problem med hårbotten vilket gör det absolut värt att testa. Att kunna tvätta sitt hår en eller ett par gånger i veckan med en miljövänlig produkt som dessutom är hantillverkad i Finland är det inte många som tackar nej till att prova!

Lycka till!

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti