Kvinna torkar sig i ansiktet med en handduk

Rosacea ( Rodnad & Vuxen akne ) Ekologisk hudvård

-Det kommer in frågor kring rosacea med jämna mellanrum nu. Många som funderar om det är rosacea dom kanske har, hur den beter sig och vad mina bästa tips är, så jag tänkte vi kan grotta ner oss i rosacea en regnig sommar dag.

 

Kort om rosacea och vad rosacea är

 • Rosacea är en folksjukdom och man kan säga att ungefär 10% drabbas
 • Den framträder i åldern 20/30/40 och är vanligare hos kvinnor än män
 • Uppkommer som rodnad, akneliknande (därav kallas den även vuxenakne) med enbart finnar och plitor men även som cystisk akne eller i flushar, förtjockad hud eller som brustna blodkärl i ansiktet. Främst näsa, kinder men kan även förkomma över/på bröstet.
 • Rosacea är kronisk och kan inte botas, det vill säga, man bär på det livet ut
 • Uppkommer oftast i perioder och som skov
 • Ej smittsamt

 

Man vet inte helt klart uppkomsten till rosacea men man kan se att den är ärftlig. Oftast är det personer med ljus, känslig hy som är mer benägna. Även de som drabbas lättare av eksemhy och har lättare för svullnad är mer benägna att få rosacea.

Vid rosacea kan man även hos vissa se en del brustna blodkärl i huden, det beror ofta på det ökade blodtrycket som också kan göra att kroppens lymfa inte fungerar optimalt vilket leder till ökad svullnad.

 

Rosacea behöver inte se likadant ut för alla, vissa får mer rodnad och andra mer akneliknande utslag. Man ser också att huden kan bli mer förtjockad speciellt över näsan och det framkommer mer hos män.

Man kan även drabbas av rosacea i ögonen, då känner man ofta en brännande, torr och skavande känsla i ögonen.

De olika typerna av rosacea indelas oftast i ansiktsrodnad, akneliknande utslag, förtjockad hud & ögon irritation, beroende på vilken typ av rosacea man har kan den behöva olika hjälp.

Det man vet är att rosacea är en inflammatorisk sjukdom.

 

Bilden beskrive olika tillstånd av rosacea

 

Utredning

Vi rekommenderar att man alltid uppsöker vårdcentralen för att få rätt diagnos så man tillexempel inte förväxlar rosacea med akne, då behandlingsmetoderna blir helt olika.

Det man ofta ser är att hudens mikrobiom är annorlunda, man kan se en ökad tillväxt av bakterier och ökad demodex. Huden kan också vara mer alkalisk och en defekt är att huden har ökad fuktförlust.

Under de åren jag jobbat som hudvårdsterapeut har jag mött på en heldel rosacea kunder, vissa har blivit fel behandlade och upplevt att dom inte fått ett helhetsperspektiv av sjukdomen från sjukvården.

 

Att ha rosacea är både jobbigt och kan göra väldigt ont när skoven kommer vilket även kan ge en ökad risk för depression och andra psykiska sjukdomar. Därför vill jag försöka lyfta fram en helhets bild av olika faktorer som kan vara så kallade ”triggers”. Många säger att dom inte vet av vilken orsak eller vilken faktor som löst ut rosacea och det vet man aldrig med säkerhet men det finns så kallade ”triggers” som många upplever är de störta faktorerna till en utlöst rosacea.

Misströsta inte, det finns mycket du kan göra via livsstilsförändringar och genom att förstå din hud och hudvårdsprodukter bättre!

Det jag rekommenderar är att föra en huddagbok där du skriver upp vad eller hur din hud reagerat under en dag och vad du gjort för den. Det här kan du med fördel göra även vid andra hudsjukdomar eller problem för att för en tydligare bild om hur din hud reagerar under en viss period, rekommendationen är att för dagbok i ca. 2-3 månader för att kunna gå tillbaka och försöka få fram dom utlösande faktorerna.

 

 

Triggers

Vi listar en del av dom vanligaste ”triggers” vid rosacea ( Obs! Detta är väldigt individuellt och inte alltid lätt att veta )

Eftersom vi jobbar med hudvård vill vi lyfta livstils ”triggers” men också skönhets ”triggers”.

Livsstils triggers:

Kan vara,

 • Sol, värme, kyla, hetta, blåst, starkt kryddad mat, stress, alkohol, starka drycker, högintensiv träning.

 

Skönhets triggers:

Kan vara,

 • Starka ämnen i produkter, konserveringsmedel (vissa mer allergena ), peeling av fel slag t. ex syrapeeling och för grova mekaniska peelingar. Syntetiska solskyddsprodukter, löddrande rengöringsprodukter, parfymer, för hård roterande ansiktsmassage.

 

Flushing Rosacea

Rosacea kan även uppkomma som så kallade flushar där man kan uppleva att huden brinner eller att kroppen brinner vilket inte är trevligt. Det bästa är att försöka förstå vad det är som triggat igång flusharna. Dom bästa snabba lösningen här är oftast att sätta något svalt mot huden, t. ex en sval handduk eller något kallt ur frysen. Här vill jag dock slå ett slag för att inte skapa en för stor kontrast till en brinnande hud utan istället försöka lägga på något svalt istället för iskallt. Man har också sett att snabba värmeväxlingar inverkar negativt på en rosacea hud.

 

Det man ofta ser är ett stagnerat lymfsystem hos rosacea kunder, vilken kan uppkomma som svullnad i kroppen. Här rekommenderar jag att uppsöka en kunnig lymfmassör som kan hjälpa dig att komma igång med stärkande lymfmassage. Vår Massage Oil- Revitalizing är framtagen med eteriska oljor som ska hjälpa kroppen och lymfan att detoxa. Den här oljan applicerar du på kroppen och passar väldigt bra som ett komplement till din egenvårdsmassage för lymfan. Lymfmassage kan minska svullnad som i sin tur leder till minskat tryck i huden.

Rosacea är en inflammatorisk sjukdom och många av mina kunder berättar att dom provat kortison som vilket bara har förvärrat rosacea. Går man till en läkare får man oftast antibiotika utskrivet som kan göra rodnad och utslagen mildare men uppkommer oftast igen efter avslutad antibiotikakur.

 

Jag brukar ofta upplysa till att se helheten i de här fallen, vill man äta en antibiotikakur som igen kan ge ett försvagat immunförsvar. Istället kunde man försöka tänka förstärkning för både kropp och hud.

I många fall har flera recenserat att dom blivit bättre när dom fått balans och byggt upp sin mage / tarm genom t. ex rätt probiotika och även gjort andra viktigt livsstilsförändringar. Här kan du med fördel också ta hjälp av en sakkunnig person inom kostrådgivning eller coachning. 

 

Stress & Kosttillskott

Alla lever säkert nångång under livet med ökad stress men att hitta något sätt att minska på stressen kan ge en lugnare rosacea. Genom att försöka hitta nån form av avslappning, genom meditation, yoga, skogspromenader eller det som passar dig.

Att öka intaget av antiinflammatoriska preparat som omega 3 kan ge fina resultat. Omega 7 har man sett ge fina resultat för de med rosacea i ögonen eftersom omega 7 bygger och stärker upp slemhinnorna. Omega 7 finns naturligt i bland annat havtorn som även finns som kapslar i de flesta hälsokostaffärerna. 

 

Ett annat tips är att se över sin arbets eller hemmiljö, har man torr inomhus luft, jobbar man mycket framför skärmen, behöver man fylla på med fukt i huden under dagen. En luftfuktare eller ansiktsmist kan isåfall vara bra att tänka på att införskaffa.

Jobbar du utomhus, kanske du behöver skydda dig med hatt eller solskydd.

 

En rosacea hud är oftast lättirriterad och känslig. Det vi vill göra är att bygga upp en försvagad hudbarriär, vi vill inte bara undvika allt,

men tänk ändå, färre produkter, less is more !

 

bara fötter

 

Hudvård vid Rosacea

Vill man byta hudvård eller testa något nytt bör man göra det ett steg i taget, kanske börja med att byta ut en produkt istället för alla, vill man testa något nytt kan man fördelaktigt göra det på halsen för att se hur huden reagerar.

 

Det jag rekommenderar är förstås individuellt för alla men som jag sett ge goda resultat är att försöka undvika parfymerade produkter och att tvätta bara med svalt vatten. 

Har du haft smink är det förstås väldigt viktigt att tvätta ansiktet rent, undvik nu alla former av löddrande produkter, tensider och tvätt aktiva ingredienser. Vi vill skydda hudens naturliga skyddsbarriär.

Använd dig gärna av tjockare oljor vid rengöring och fånga upp dem från huden. 

Återfukta huden ofta och mycket eftersom rosacea är en hud med stor fuktförlust. Lägg en tunnare olja som din slutliga produkt.

Här rekommenderar vi 

 • Havtornsfröolja ( finns i vår Face Oil ). Havtorn innehåller koncentrerade mängder av havtornsbärets nyttigheter och är intensivt hudvårdande. Oljan är rik på betakaroten (provitamin A) och E-vitamin. Det rika innehållet av fettlösliga vitaminer gör att havtornsolja har en påvisad cellförnyande, anti-inflammatorisk och antioxidant verkan. Den innehåller också fettsyran Omega 6, som stärker hudens barriärskydd, vilket är bra för torr hy. Havtornsolja har även visat fina resultat på utslag orsakade av rosacea.
 • Avokadooljan som ofiltrerad och kallpressad är grön i färgen kan med fördel även användas för att neutraliserar det röda i huden.
 • Gurkörtsolja
 • Jojobaolja
 • Tistelolja
 • Nattljusolja
 • Aprikoskärnolja

 

Ansiktsmasker

Du kan fördelaktigt använda dig av milda ansiktsmasker, ett bra tips är att ta kylskåpskall naturell yoghurt (stödjer PH:t i huden) över ansiktet eller honung (antiseptiskt) som är väldigt bra för huden och lägga som en mask och låta verka 10 minuter.

Även en sval Gua Sha sten kan vara skön att stryka över huden, vi rekommenderar att hellre göra lymfatiska strykningar över huden istället för roterande massagerörelser

Vissa upplever aloe veran väldigt svalkande och skön.

Att försvara sina hudvårdsprodukter i kylen kan också vara riktigt skönt för att få en svalkande känsla till huden.

Vår ansiktsmask Facial powder mask rekommenderas varmt eftersom den gör väldigt djup återfuktning till huden med kolloidalt havremjöl och aloe vera, blanda gärna masken med vatten och honung och låt verka så masken inte torkar på huden.

 

applicering av vår ansiktsmask

 

Undvik i hudvård:

 • Parfymer av alla slag
 • Kemiska solfilter
 • Starka tensider (tvätt aktiva ingredienser) t. ex Sodium coco sulfate, sodium laureth sulfate, ammoniumlaurylsulfat 
 • Starka konserveringsmedel: t. ex triclosan, alkohol, formaldehyd, benzalkonium chloride
 • Produkter med syrainnehållande ingredienser som rubbar den skyddande fettsyramanteln.
 • Peeling är något jag tycker man bör undvika men vill man peela är det väldigt viktigt att ge huden all fukt tillbaka i form av någon ansiktsmask.

varningstriangel

 

Kosttips:

Eftersom rosacea är en inflammatorisk sjukdom har många av mina kunder fått bra resultat genom att dra ner på inflammatoriska livsmedel så som gluten, socker, laktos och mejeriprodukter. Du kan alltid testa vara utan dessa i två veckor och se vad det gör för din hud.

Zinc både invärtes och utvärtes har vi sett gett fina resultat. Zinc hjälper kroppen med läkning och vi slår ett slag för vår Zinc Balm som kan användas som en kurbehandling eller punktbehandling. Väldigt läkande och anti-inflammatoriskt.

 

Tänk på att livsstilsförändring får ta tid och ha gärna någon som kan ge dig stöd och peppa dig på vägen.

 

En enkel hudvårds rutin är oftast den bästa!

bild av torkade ringblommor på en duk

 

Ekologisk hudvård finns av många olika slag och vissa kan även innehålla komponenter som kan irritera även den känsligaste huden. 

Våra produkter är oljebaserade och väldigt milt doftsatta!

 

 

Ifall du är intresserad kan du göra ditt eget ansiktsvatten av stärkande örter t. ex daggkåpa som är väldigt bra mot rosacea. 

De kan läka småsår och inflammerad hud och kan vara välgörande vid hudinfektioner som t. ex akne. Daggkåpa innehåller garvämne, saponiner och antiinflammatorisk eterisk olja. Daggkåpa har också ämnen som drar ner svullnader och anses stärka hudens elastiska förmåga genom att hämma nedbrytningen av elastin. (Text tagen från google)

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti