Huden reagerar!

Huden reagerar!

Huden är kroppens största organ men vad betyder det egentligen?

Att huden är kroppens största organ betyder att det är oftast här du ser en reaktion på något, kroppen kan tala om via huden att något pågår. Den reagerar när du har varmt, kallt, du kanske rodnar eller kliar. Hudhälsa kommer till stor del inifrån, våra känslor syns också i huden.

En kall kropp med dålig blodcirkulation resulterar ofta i torr kliande hud, en varm kropp med ett dåligt lymfflöde kan ge svullnad och bristningar, även känslor syns i huden och när systemet inte kan hantera känslor om de blir för starka under en lång period är det ofta huden som vill tala om så du med ögat kan se att nu händer det något. 

Stress kan uttrycka sig på många olika sätt, men ofta kan man se att huden blir torr och grå/livlös i färgen. Sorg och frustration kan uttrycka sig i akne utbrott. Det är väldigt viktigt tycker vi att man förstår kopplingen med inre hälsa och den yttre huden.

Ibland står man inför såna känslor och livshändelser som är svåra att göra något åt, och då behöver vi förstå helhets hälsan och då vill vi hjälpa dig med att göra det bästa för det yttre, det vill säga huden. 

Inte bara känslor syns i huden, det är så mycket som kan pågå inom oss. Allt från känslor, hormoner, under funktion eller överfunktion i andra organ, livstil, kost osv osv.

Men att förse huden med rätt produkter är viktigt och idag ska vi ta upp hur reaktiv hud kan uttrycka sig och vad som då pågår.

 

Om huden en gång utvecklat en kontakt allergi kvarstår den livet ut. Det här behöver vi också reflektera över vad vi som föräldrar tar hand om våra barns hud med.

 

 

Att Förstå och Hantera Reaktiv Hud: 

 

Har du någonsin upplevt att din hud reagerar på olika produkter eller miljöförändringar? Om så är fallet kan du ha en reaktiv hudtyp. Reaktiv hud är vanligt och kan vara utmanande att hantera, men med rätt kunskap och vård kan du lugna, balansera och stärka din hud. I det här blogginlägget kommer vi att utforska vad reaktiv hud är, dess orsaker och hur du kan hantera den för att uppnå en lugnare och mer balanserad hud.

 

Vad är reaktiv hud?

 

Reaktiv hud är en hudtyp som är extra känslig för olika stimuli, vilket kan resultera i rodnad, irritation, klåda och ibland även utslag eller fläckar. Personer med reaktiv hud kan uppleva att deras hud reagerar starkt på olika hudvårdsprodukter, väderförändringar, stress eller miljöfaktorer. Det kan vara frustrerande att hantera reaktiv hud, men det är viktigt att förstå att det finns sätt att lugna och vårda huden.

 

Orsaker till reaktiv hud

 

Det finns flera faktorer som kan orsaka reaktiv hud, inklusive:

 

Känslighet för vissa ingredienser: Vissa kemikalier eller ingredienser i hudvårdsprodukter kan irritera reaktiv hud. Det är viktigt att vara medveten om vilka ingredienser din hud reagerar på och undvika dem. Konserveringsmedel är en av de vanligaste orsakerna till reaktion. Välj därför vattenfri hudvård där man inte behöver konservera innehållet. Har du under en längre tid utsatt huden för kemikalier kan du en dag få en reaktion när inte huden orkar ta hand om dem mer, då säger den ifrån och du har utvecklat en livslång överkänslighet.

 

Yttre faktorer: Exponering för extremt väder, luftföroreningar eller allergener kan utlösa reaktioner i reaktiv hud. Har man en riktigt känslig hud kan man till och med se obalanser om man byter miljö och tvättar sig med annat kranvatten. Kranvatten innehåller olika mängder bakterier och det kan skapa obalans.

 

Stress och hormonella förändringar: Stress och hormonella obalanser kan påverka hudens känslighet och öka risken för reaktivitet.

 

Hur hantera reaktiv hud:

Att hantera reaktiv hud kräver tålamod och en försiktig tillvägagångssätt. Här är några tips för att hantera reaktiv hud:

 

Välj milda produkter: Använd milda och skonsamma hudvårdsprodukter som är fria från irriterande ingredienser som parfym, alkohol, vatten och starka kemikalier.

 

Gör en patchtest: Innan du använder en ny produkt, gör en patchtest på en liten del av huden för att se om det orsakar någon reaktion.

 

Undvik överexponering: Skydda din hud mot extremt väder och undvik överexponering för solen. Använd solskydd med högt skyddsfaktor för att skydda din hud mot solens skadliga strålar om inte möjligt att skydda med kläder eller huvudbonad.

 

Hantera stress och känslor: Praktisera avslappningsmetoder som yoga, meditation eller djupandning för att hantera stress, vilket kan bidra till att minska reaktivitet i huden.

 

Se över din kost och balansera din vitamin/mineral balans: Som tidigare nämnt så hör inre hälsa och yttre skönhet ihop, det är av ytterst stor vikt att du förser din med rätt näring. Ta hjälp från en kostrådgivare eller någon som man mäta och utvärdera dina vitamin och mineral balanser.

 

Konsultera en hudterapeut: Om du har svårigheter att hantera reaktiv hud, konsultera en hudterapeut för professionell rådgivning och behandling eller uppsök läkare. 

 

 

Avslutande tankar

 

Reaktiv hud kan vara utmanande att hantera, men det är viktigt att komma ihåg att det finns sätt att lugna och vårda din hud. Genom att välja skonsamma produkter, undvika kända irritanter, hantera känslor, förse dig med bra kost och näring kan du bidra till att balansera din hud och uppnå en lugnare och mer hälsosam hy. Kom ihåg att varje persons hud är unik, så det kan ta lite tid och provning att hitta rätt rutin som fungerar för dig. Ta hand om din hud och ditt inre, det kommer att belöna dig med strålande hälsa och skönhet!

 

Har du frågor eller vill komma i kontakt med oss, når du oss bäst via e-post, Hello@imnordiceco.com

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti