Ekologisk deo? Sommaren är en bra tid att börja tänka om

Ekologisk deo? Sommaren är en bra tid att börja tänka om

Ekologisk deo? Sommaren är en bra tid att börja tänka om

Vår grundare till I’M Nordic Eco, Paulina som är både kosmetolog och frisör till utbildningen med ett hjärta som brinner för eko hud och hårvård vill vi gärna reda ut och lära er att tänka på det här med deodoranter. Varför du ska välja aluminiumfritt och varför du ska välja bort antiperspiranter.

 

En deo är en produkt som ska motverka svettlukt genom att antingen maskera med parfym eller motverka bakterier i armhålorna.

De flesta deodoranter är idag antiperspiranter, dvs att de motverkar svettning.

Tyvärr är svettning något vi i dagens samhälle ser som äckligt, vilket jag kan tycka är synd.

 

Några viktiga punkter om svettning
  • Svettning reglerar kroppens temperatur samt utrensning ( detox av slaggprodukter som kroppen behöver bli av med )
  • Vi svettas för att kyla ner vår hud
  • Svetten tränger ut från våra svettkörtlar på huden, den avdunstar och då frigör kroppen värme och kyls ner
  • Svett innehåller vatten samt natrium och kloridjoner
  • Det är inte själva svetten som luktar illa utan bakterierna som frodas i en fuktig armhåla.

 

När man använder en vanlig antiperspirant som har som funktion att stänga ner vår naturliga svettfunktion är det ett kemiskt framställt ämne som täpper till svettkörtelgången och minskar därmed svettutsödningen.

Ett sådan ämen är aluminiumklorhydrolar eller aluminiumklorid.

Ett annat vanligt ämne man kan se i deodoranter är triclosan, triclosan verkar bakteriedödande och vi kan hitta det på fler olika ställen och inte enbart i deos, t.ex träningskläder och tandkräm. Ämnet är mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan dessutom lagras i fettväv hos både människa och djur. Triclosan kan brytas ner och kan vara både cancerframkallande och hormonströande. Triclosan ses världen över och kan inte brytas ner i våra reningsverk.

 

Jag känner mig personligen inte bekväm i att använda sådana ämnen. Idag använder vi människor en så stor mängd kemikalier vilket för mig känns lite som ett mänskligt experiment. 

 

Nu över till ekologiska och naturliga deodoranter,
Jag kommer framöver också skriva ett inlägg om ekologiskt vs naturligt för att reda ut de begreppen.
Det som ofta ses i naturliga deodoranter är Alun som också innehåller aluminium men av naturlig ursprung. Det frågasätts av många idag och Alun ser man ofta i krisall och saltdeos. Alun påstår man inte ska kunna absorberas av huden så det är självklart ett bättre alternativ.

 

Själv vill jag undvika aluminiumklorid, tricolosan och alun.

 

Det är idag 6 år sen jag bytte ut min deo, idag kan det gå många dagar utan att jag ens använt mig av nån form av deo i armhålorna.

Vid tvätt använder jag heller inte alltid mig av tvål utan rengör med vår cleansing oil som har balanserande egenskaper för huden och innehåller rosengeranium som verkar svampdödande. Vill du ha en effektiv olja som verkar bakteriehämmande kan du också blanda din egen med t.ex tea tree i valfri olja.

Att tvätta med olja gör jag för att inte rubba hudens naturliga och normala bakterieflora.

Vill man använda tvål vill jag lyfta fram vår Hair soap med rosmarin, som verkar cirkulationsökande och bakteriehämmande. Den är överfettad och torkar inte ut huden. En tvål tänkt i första hand att användas i håret men den kan självklart användas på hela kroppen.

Använder jag deo använder jag förstås min egen tillverkade som också finns till för er som jag nu vill slå ett slag för. Våra naturliga deodoranter som är i krämform fungerar utmärkt om man vill ha en torr armhåla.

De innehåller

  • Bikarbonat som är aluminiumfritt, som verkar bakteriedödande och motverkar svettlukt
  • Potatismjöl för att få en torr känsla i armhålan.

Vi har två olika varianter

  • Natural deo som är baserad på kokosolja som också i sig verkar naturligt antibakteriellt och passar dig som söker ett veganvänligt alternativ
  • Shea deo som är baserad på shea smör och bivax samt sesamolja, väldigt vårdande för huden i armhålan och tål högre tempteraturer än Natural deo utan att smälta ner.

 

 

Snabbfakta – ämnen som man vill undvika

-Aluminiumklorhydrat

-Syntetisk parfym

-Triclosan

 

Vi rekommenderar istället

 

Ännu vill jag lyfta fram att börja med ekologisk deodrant under sommaren

Många har det lättare att övergå från en antiperpirant till naturlig deo under sommaren.

Då går man klädd i lättare kläder och armhålan får luftas mer fritt. Att övergå från en antiperspirant till ekologisk deo tar tid och är individuellt för alla av oss.

Av erfarenhet kan jag berätta att mina armhålor var ordentligt tilltäppta och det tog mig nästan 2-3 månader innan jag kände att det här kan bli bra, efter ett halvt år var jag först hemma med min ekologiska deo. Idag skulle jag aldrig använda något annat än eko deos. Mina armhålor och hela min kropp tackar mig för att jag gjorde det valet. Det känns både skönt och tryggt att jag idag vet vad min deo innehåller.
Jag vill verkligen inte mata min kropp med skadliga gifter och kemikalier. Jag vill inte ingå i det mänskligt experimentet.

 

 

Har du tidigare funderat på deo, har du kanske testat aluminiumfria deodoranter och vad tycker du om dem? Låt mig veta och kommentera gärna eller ställ dina frågor så svara jag på dem. 💚

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar