Surskölj, ett naturligt balsam för håret
Det råkar sig så jag prickar in bloggskrivar dagar varje regning sommardag nu.
Fantastiskt att få sitta och skriva i regnet tycker jag.
Idag har jag sammanställt ett inlägg om Surskölj till er. Vi ska ta och gå genom vad surskölj är och varför man använder det samt vilka fördelar surskölj ger ditt hår.
Vi börjar med att gå till grunden lite med hårets uppbyggnad och vad som händer håret när vi tvättar det med tvål.
När du tvättar ditt hår med en tvål lämnar tvålen en alkalisk miljö till ditt hår, med ett PH över 7. Det gör så att själv hårstrået har öppnat upp sig, för på varje hårstrå finns det fjäll, fjället ska vara stängt och inte öppet. Lämnar fjället öppet blir håret sårbart vilket kan leda till risigt och oföljsamt hår. Håret slits också mer och blir matt i färgen.
Bilden nedan visar ett hårstrå i mikroskop om hur det ser ut när det är öppet och stängt, vi vill alltså att håret ska se ut som till vänster på bild.
Vi vill alltså efter tvätt med tvål stänga håret och gå ner till ett normalt PH värde som är ca 4,5-5,5. I den miljön trivs inga virus, skadliga bakterier eller mikroorganismer.
Vad är en surskölj?
Man kan säga att surskölj är en hårsköljning, du sköljer alltså genom håret med denna produkt.
Sursköljen hjälper också till att få ur tvålrester från håret så du slipper känna att ditt hår är platt och tungt. Sursköljen får nämligen gamla produktrester att lossna från håret.
Vilka ingredienser är det i en surskölj?
En surskölj tillverkar du enkelt själv på nån minut. Det finns färdiga sursköljar att köpa men eftersom jag inte själv har testat nån av dem kan jag inte ge mitt utlåtande samt att de är rätt dyra enligt mig.
Surskölj innehåller alltså något surt t. ex vatten och äppelcidervinäger, eller avsvalnat te av t. ex hibiskusblommorna, kamomill eller björkblad. Här kan du experimentera och göra ditt egna valfria avkok av växt eller ört.
Hibiskusblommor, kamomill och björkblad finns att köpas i vår webshop och några av de jag tycker mest om att använda.
Så använder du surskölj
Förbered din surskölj innan du går in i duschen
- Tvätta håret som vanligt med tvål och skölj ur
- Har du långt hår är det bäst att doppa hårlängderna några gånger i sursköljen innan du alternativt svänger huvudet upp och ner och spiller hela sursköljen över håret, vi vill täcka allt hår. Låt verka en liten stund
- Skölj sedan ur med kallt vatten eller ljummet, kallt vatten ökar ytterligare håret att stängas samt att det ger en fin glans åt håret. Det är även bra för hårbotten för då stängs porerna.
Att doppa hårlängderna försäkrar dig om att du fått sursköljen på varje strå men inget du måste göra.
Skölja ur eller inte?
Det här är helt upp till dig, om du vill skölja ur eller inte. Vissa väljer att lämna sursköljen i håret och kramar ut det mesta och torkar håret sedan i vanlig ordning. Vid en kliande hårbotten kan det vara bra att lämna sursköljen kvar så den får fortsätta jobba och här får du helt enkelt prova dig fram vad som passar dig och ditt hår bäst.
Om man vill lämna sursköljen i håret rekommenderar jag att skölja ur med surskölj två gånger så du på första gången för sköljt ur tvålresten som senare kan lämna ditt hår att kännas tungt men testa vad som passar dig! Vissa kan också tycka att håret lämnar med en äppelcidervinäger doft och vill därför skölja bort.
Recept på surskölj med vatten och äppelcidervinäger
5 dl vatten (lagom till ett medellångt hår)
50 ml (ca 3,5 msk) äppelcidervinäger, du kan alternativt ha i lite mindre eller mer beroende på vad ditt hår behöver
Gör såhär:
- Mät upp äppelcidervinäger i en kanna/bunke, fyll på med vattnet (kallt eller ljummet spelar ingen roll)
- Ta med i duschen och använd efter tvål
Denna surskölj kan upplevas dofta lite vinäger efter att du sköljt ur den men doften försvinner ganska snabbt när håret torkat.
Är väldigt uppskattad för dig som har seborre´eller svamp i hårbotten. Du kan också ha i nån droppe eterisk olja om du vill t. ex pepparmynta, citron eller lavendel.
Surskölj med hibiskus eller andra torra örter
Min favorit när det kommer till surskölj är ju att få använda örter. Hibiskus passar alla, dock om du har väldigt blont hår kan det ge en nyans skiftning så prova dig fram, annars funkar kamomill extra bra till blont hår eftersom det sägs ha en uppljusande effekt.
Hibiskus doftar gott och ger mörkare hårfärger en jättefin glans.
Björkblad är väldigt stärkande och lugnande och passar alla hårtyper.
Kamomill passar dig med ljust hår extra bra men funkar för alla som vill ha en lugnande effekt.
Min favorit är en blandning av hibiskus och björkblad samt äppelcidervinäger.
Så här gör du surskölj med växter eller örter
5 dl hett vatten
Ca 2 msk ört, hibiskus eller blanda dina egan örter
(Vid behov även 2 msk äppelcidervinäger)
Värm upp vatten, behöver inte koka, kom ihåg att kokande vatten kan förstöra väldigt fina egenskaper i växter/örter och det vill vi ju inte, så värm vattnet till ca 80°C. Själv använder jag mig av två tekulor/silar, i den ena lägger jag hibiskus och i den andra björkblad, låter dra i en glaskanna medan jag duschar. Om sursköljen är väldigt varm ännu när du ska använda den kan du sätta i lite kallt vatten, här brukar jag också tillsätta en liten skvätt äppelcidervinäger
Doppa / häll över håret , skölj eller skölj inte ur beroende på vilket resultat du letar efter.
Det är väldigt intressant att experimentera med olika växter och örter vid surskölj, efter att du provat dig fram ett tag brukar man hitta sin
Fördelar med surskölj
- Passar alla hårtyper
- Slipp onödiga kemikalier
- Utmärkt för trött hår, diverse hår/hårbotten problem
- Kan motverkar håravfall
- Kan öka hårtillväxten
- Minskar frissigt hår
- Mindre avbrutna hårstrån
- Ett glatt hår och hårbotten
Färgar du håret regelbundet med vanliga konventionella hårfärger brukar det ta längre tid för håret att vänja sig vid naturlig hårtvätt. Har du slingor gjorda med väteperoxid brukar det ta längre tid för håret att vänja sig, det kan ofta resultera i klibbigt och fett hår eftersom håret är så pass fuktfattigt att det drar till sig alla välgörande oljor och vill inte släppa från håret. Men håll ut det brukar ge med sig, liksom med vanligt schampo behöver du också hitta den tvål och surskölj som passar ditt hår bäst.